Σεμινάριο θεάτρου- Φωνή-λόγος-κίνηση

Estimated read time 1 min read

Μια ολιστική προσέγγιση των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού με θέμα την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Μέσω της μεθόδου της εργαστηριακής δουλειάς του Odin Teatret, της πολιτιστικής έκφρασης της capoeira (πολεμική τέχνη-χορός) και τις βασικές αρχές κίνησης και χορού.

H τάση του Ευρωπαϊκού Θεάτρου του 20ου αιώνα προς μια διαπολιτισμική κατεύθυνση και η επιρροή που άσκησαν σε αυτό, οι μη-Δυτικες παραστασιακές τεχνικές, οδήγησε στη χρήση των νέο-τελετουργικών στοιχείων στη σύγχρονη δραματουργία.
Χαρακτηριστικό των παραπάνω παραστασιακών τεχνικών είναι ότι σε μια θεατρική παράσταση εκπροσωπούνται ισόρροπα όλα τα στοιχεία της: η δραματουργία, η μουσική, το τραγούδι, ο χορός, η κίνηση (με τα ακροβατικά και την παντομίμα ως αναπόσπαστα στοιχεία της) κι η ενδυμασία.
Βασιζόμενοι λοιπόν σε μια ολιστική προσέγγιση του θεάτρου το συγκεκριμένο σεμινάριο στοχεύει προς μια ισομερή εξάσκηση των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού.
Με θέμα την Αντιγόνη του Σοφοκλή, θα κινηθούμε μέσα από διαφορετικούς σωματικούς κώδικες , κινησιολογικές ποιότητες και ρυθμικά μοτίβα, καταλήγοντας σε μια βιωματική προσέγγιση των χαρακτήρων και του κειμένου.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την μέθοδο της εργαστηριακής δουλειάς του Odin Teatret , της πολιτιστικής έκφρασης της capoeira (πολεμική τέχνη-χορός) και τις βασικές αρχές κίνησης και χορού θα εξερευνήσουμε τις εκφραστικές ποιότητες του καθενός ξεχωριστά αλλά και την λειτουργία του «χορού» ως ένα σώμα.

Τα σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσα σε 6 ώρες (2 ημέρες από 2 τρίωρα) και ως κατακλείδα θα έχει την δημιουργία ενός μικρού δρώμενου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ

-Μελέτη του ρυθμού μέσα από το λόγο και το σώμα.
-Βιωματική επεξεργασία του λόγου μέσα από την κίνηση.
-Αντίθετες δυνάμεις, ισορροπία-ανισορροπία, δράση-αντίδραση, Κορύφωση-πτώση-επαναφορά.
– Η κινησιολογία, ο ρυθμός και η μουσική της capoeira ως μέσω εκπαίδευσης του ηθοποιού.
– Διαφορετικές ποιότητες κίνησης
-Κιναίσθηση-ιδεοκίνηση
-Το σώμα στο χώρο και σε σχέση με τους άλλους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, καλλιτέχνες του δρόμου, χορευτές, καλλιτέχνες του τσίρκου, παιδαγωγούς, εικαστικούς αλλά και σε οποιονδήποτε θα ήθελε να εξερευνήσει τα εκφραστικά του μεσα.
Dresscode: Άνετα ρούχα, χαρτί και μολύβι.
Η προετοιμασία ενός σύντομου μονόλογου (πέντε σειρές) και ενός τραγουδιού θα είναι απαραίτητη.

Η Κάλλια Θεοδοσιάδη είναι πτυχιούχος της ανωτέρας επαγγελματικής σχολής χορού Νίκης Κονταξάκη και του τμήματος θεατρικών σπουδών της σχολής Καλών τεχνών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σπούδασε στην εθνική σχολή θεάτρου και χορού στην Βαρκελώνη “Institute del Teatre”για ένα χρόνο με ειδίκευση στο physical theater. Ανήκει στην πρώτη γενιά δασκάλων-formados capoeira στην Αθήνα όπου και πήρε τον τίτλο μετά από δεκαετή φοίτηση στην ακαδημία capoeira Banzo de Senzala .
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα θεατρικά project και festival στο εξωτερικό και στην Ελλάδα ως χορεύτρια, ηθοποιός και χορογράφος-κινησιολόγος. Έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις μπαλέτου, χοροθεάτρου, θεάτρου δρόμου, αρχαίου δράματος, commedia del arte. Διδάσκει σύγχρονο χορό, capoeira και θεατρική κίνηση σε παιδιά και ενήλικες. Από το 2007 συνεργάζεται με ηθοποιούς και εικαστικούς για την δημιουργία σεμιναρίων αναμιγνύοντας τις τέχνες για το καλύτερο δυνατόν παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Η Μυρτώ Παπαδοπούλου είναι καθηγήτρια χορού και μουσικοκινητικής αγωγής C.Orff και πτυχιούχος θεατρολογίας. Συμμετείχε σε σεμινάρια θεάτρου με τους ηθοποιούς του Odin Teatret T. Wental k R. Carreri. Από το 1997 συμμετέχει σε ομάδες θεάτρου (ΟΜΜΑ, ΠΕΙΡΑΓΜΑ, ΗΕLIX THEATRE και ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥΤΣΙΟΥ) και έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις χορού, σε θεατρικά δρώμενα και παραστάσεις θεάτρου δρόμου, σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιμελείται της κίνησης σε θεατρικές παραστάσεις και εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια βιωματικής μάθησης σε σχολεία. Το 2015 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συμμετείχε στη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών για τον κλασικό χορό στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια και Λύκεια.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14/4 από τις 17.00 έως τις 20.00 και την Κυριακή 15/4 από τις 11.00 έως τις 14.00
Το κόστος συμμετοχής και για τις δύο μέρες είναι 40 ευρώ

Πληροφορίες και εγγραφές
ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΕΧΝΗΣ
Μαιζώνος 271 Πάτρα
τηλ 6906569578

You May Also Like

More From Author