ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΣΤΟ ΣΙΆΤΣΟΥ – INTRODUCTION TO SHIATSU

Estimated read time 1 min read

Workshop by Shiatsu & Kinesis
Γιώργος Δρακόπουλος

Το Σιάτσου (Shiatsu) είναι μια ολιστική μέθοδος χειρομάλαξης της οποίας η διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική όπως άλλωστε και ο Βελονισμός, το Tuina, το Qi-Gong κ.α. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάγεται στις συμπληρωματικές αγωγές υγείας

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις στη φιλοσοφία, τη θεραπευτική προσέγγιση και την πρακτική του Σιάτσου. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από πρακτική εφαρμογή. Η δομή και το περιεχόμενο του σεμιναρίου επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να το παρακολουθήσουν, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία τους στο Σιάτσου ή άλλες μεθόδους χειρομάλαξης.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να εισαχθούν στην πρακτική του Σιάτσου με μεθοδικό, κατανοητό και ασφαλή τρόπο. Ταυτόχρονα να είναι σε θέση μετά την παρακολούθησή του να προσφέρουν μια ευεργετική αλλά και ασφαλή συνεδρία σε υγιή άτομα.

Η ύλη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

– Βασικές αρχές ισορροπίας, σωστής στάσης, ευθυγράμμισης και κίνησης του σώματός μας κατά την άσκηση του Σιάτσου
– Χρήση και έλεγχος του βάρους μας αντί της μυικής δύναμης. Εργασία από το Hara
– Προσέγγιση της έννοιας της προβολής του Κι (Qi)
– Η σχέση επικοινωνίας μεταξύ των χεριών μας και ο ρόλος καθενός από αυτά
– Διασύνδεση μεταξύ ασκούντα και δεχόμενου το Σιάτσου
– Αρχές αγγίγματος και υποστήριξης
– Είδη και τρόποι πίεσης χρησιμοποιώντας τις παλάμες, τους αντίχειρες, τα δάκτυλα, τους πήχεις, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα
– Κινητοποιήσεις αρθρώσεων και διατάσεις
– Βασικές σειρές τεχνικών σε ύπτια, πρηνή και καθιστή θέση
– Η έννοια των Kyo (άδειο) και Jitsu (γεμάτο)
– Ασκήσεις αυτοβελτίωσης, ισορροπίας και Makko-Ho
– Ενδείξεις και αντενδείξεις για την εφαρμογή του Σιάτσου

Το σεμινάριο δεν αποτελεί ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση αλλά εισαγωγή στις αρχές και την πρακτική του Σιάτσου και κατά συνέπεια -όσοι το παρακολουθήσουν- δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν επαγγελματικά τις προσεγγίσεις και τεχνικές που θα διδαχθούν.

Παρέχονται σημειώσεις και βεβαίωση παρακολούθησης.

…περισσότερα για το Σιάτσου:

Το Σιάτσου αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα. Από το 1964 είναι επίσημα αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ως διακεκριμένη θεραπευτική μέθοδος σωματικού χειρισμού. Οι ρίζες του βρίσκονται στην παραδοσιακή Ιαπωνική χειρομάλαξη Άνμα που ἐχει ιστορία αρκετών χιλιάδων ετών. Στην εξελικτική του πορεία το Σιάτσου εμπλουτίστηκε με θεωρία και πρακτικές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Χρησιμοποιεί επίσης τις σύγχρονες απόψεις της βιολογίας, ανατομίας και φυσιολογίας για να διευρύνει και επαυξήσει την αποτελεσματικότητά του ως συμπληρωματική αγωγή υγείας.

Στις μέρες μας, η διάδοση του Σιάτσου και στον Δυτικό κόσμο είναι ραγδαία καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι το εμπιστεύονται, απολαμβάνοντας τα οφέλη του. Το Σιάτσου δρα επικουρικά, χωρίς να υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή ή θεραπεία, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόληψη και θεραπεία μιας σειράς κοινών ενοχλήσεων και προβλημάτων υγείας με απολύτως ασφαλή και ήπιο τρόπο.

Μια συνεδρία Σιάτσου γίνεται στο δάπεδο, σε ειδικό στρώμα futon, με τον δεχόμενο ντυμένο με άνετα ρούχα. Διαρκεί περίπου 1 ώρα. Ο ασκών το Σιάτσου εφαρμόζει πιέσεις με τις παλάμες, τα δάκτυλα, τους πήχεις, τους αγκώνες ή τα γόνατα σε συγκεκριμένα σημεἰα ή περιοχές του σώματος του δεχόμενου σε συνδυασμό με κινητοποιήσεις αρθρώσεων και διατάσεις. Οι πιέσεις αυτές γίνονται συνήθως – με τη χρήση διαφόρων ειδικών τεχνικών αγγίγματος – σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος που βρίσκονται πάνω στα ενεργειακά κανάλια που διατρέχουν όλο το σώμα και ονομάζονται μεσημβρινοί. Μέσω των σημείων αυτών, μπορούμε να επηρεάσουμε και να ρυθμίσουμε τη ζωτική ενέργεια Κι (Qi στα ιαπωνικά ή Chi στα κινέζικα) που ρέει στους μεσημβρινούς, εξισορροπώντας την και αποκαθιστώντας το ενεργειακό δυναμικό των οργάνων και των ιστών που συνδέονται με τους μεσημβρινούς. Με τον τρόπο αυτό, το Σιάτσου συντελεί τελικά στην ομοιόσταση, την φυσιολογική δηλαδή τάση του οργανισμού προς την ισορροπία.

Αν οι συνθήκες το απαιτούν μπορεί άνετα να εφαρμοστεί με τον δεχόμενο καθιστό σε καρέκλα. Το Σιάτσου συνδυάζεται άριστα, με Σοτάι (Sotai: διατάσεις – stretching και διορθωτικές τεχνικές), Μοξαθεραπεία, Βεντούζες, Βελονισμό κ.α.

Το Σιάτσου δρα αποτελεσματικά τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχοπνευματικό επίπεδο. Μέσω του θεραπευτικού αγγίγματος φέρνει σε επαφή τον δεχόμενο με τις βαθύτερες ανάγκες του αλλά και σε λειτουργική αρμονία με το περιβάλλον. Ταυτόχρονα προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα υγείας καθώς όπου απαιτείται δίνονται ειδικές ασκήσεις αυτοβελτίωσης ή εκγύμνασης, συμβουλές διατροφής αλλά και προτάσεις για αλλαγή συνηθειών, προσαρμοσμένες πάντα στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου. Τα ευεργετικά αποτελέσματα του Σιάτσου μπορούν να τα απολαύσουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ενώ αθλητές, χορευτές και άλλες ομάδες με υψηλά επίπεδα σωματικής καταπόνησης μπορούν να βελτιώσουν την ευλυγισία, την αντοχή και την στάση του σώματός τους.

Το Σιάτσου μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε μια σειρά προβλημάτων υγείας και καταστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω κάποια κοινά τέτοια προβλήματα ή καταστάσεις:

• Χρόνιοι πόνοι διαφόρων προελεύσεων
• Μυϊκοί πόνοι, τραυματισμοί και κακώσεις
• Ισχυαλγία
• Οσφυαλγία
• Αυχενικό
• Πόνοι αρθρώσεων
• Αρθριτικά
• Δυσκαμψία
• Αποκατάσταση μετά από τραυματισμό ή χειρουργείο
• Αδυναμία ή αίσθημα κόπωσης
• Ημικρανίες και πονοκέφαλοι
• Άγχος – στρες, προσφέροντας παράλληλα αίσθημα ευεξίας και χαλάρωσης
• Νευρολογικά προβλήματα
• Αναπνευστικά προβλήματα
• Πεπτικά προβλήματα
• Προβλήματα αισθητηρίων οργάνων
• Αϋπνίες
• Ψυχολογικά προβλήματα ή διαταραχές
• Προβλήματα γονιμότητας ή λίμπιντο
• Γυναικολογικά προβλήματα
• Σε εγκύους –από τον τρίτο μήνα και μετά- για ανακούφιση, υποστήριξη και διευκόλυνση του τοκετού

Shiatsu & Kinesis – Γιώργος Δρακόπουλος
Shiatsu Practicioner / Advanced Shiatsu Therapy Diploma

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

O Γιώργος Δρακόπουλος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το Shiatsu το 2005. Παρακολούθησε και ολοκλήρωσε την 4ετή Προχωρημένη Επαγγελματική Εκπαίδευση Shiatsu – Advanced Shiatsu Therapy Diploma Course του Om – Oriental Medicine & Shiatsu Training Centre, σε εκπαιδευτική συνεργασία με το European Shiatsu School, Αγγλίας. Eργάστηκε στο Om από το 2008 έως τον Απρίλιο του 2016.

Εξελίσσοντας συνεχώς την θεραπευτική του προσέγγιση έχει παρακολουθήσει στην Eλλάδα και την Eυρώπη εξειδικευμένα σεμινάρια Shiatsu με παγκοσμίου φήμης δασκάλους.

Ως αναπόσπαστο τμήμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης Shiatsu έχει μελετήσει τη Φιλοσοφία, Θεωρία και Διαγνωστική της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής – TCM. Στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει παρακολουθήσει μαθήματα ανατομίας, φυσιολογίας, παθολογίας, Α΄ βοηθειών, ηθικής και συμβουλευτικής.

Παράλληλα έχει ολοκληρώσει εκπαιδεύσεις ή παρακολουθήσει σεμινάρια άλλων μεθόδων μάλαξης και σωματικού χειρισμού (bodywork) όπως Sotai, Rejuvance, Ωτοβελονισμού, Mοξαθεραπεία & Bεντούζες, Βελονισμού, Oλιστικής Mάλαξης, On-Site Massage κ.ά.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου και παρέχει ατομικές συνεδρίες, ιδιαίτερα μαθήματα και σεμινάρια κατόπιν συνεννόησης.

Από το 2001 έως και σήμερα – εκτός του ενδιαφέροντός του για τη μελέτη του Shiatsu – ασχολείται και εμβαθύνει στη τέχνη του χορευτικού αυτοσχεδιασμού, τη μελέτη της κίνησης και το Butoh κοντά σε δασκάλους όπως η Τερέζ Βαν Νταμ, ο Masaki Iwana, η Moeno Wakamatsu, η Sumako Koseki κ.α.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής του σεμιναρίου:
Σαββατοκύριακο 29 & 30 Απριλίου 2017, ώρες 10 π.μ.- 6 μ.μ.

– Κόστος σεμιναρίου: 115 ευρώ + ΦΠΑ
Προκαταβολή για κράτηση θέσης: 45 ευρώ έως 19 Απριλίου

– Μειωμένο κόστος για προεξόφληση / Early Bird: 100 ευρώ + ΦΠΑ έως 7 Απριλίου

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους στυλό και τετράδιο για τις προσωπικές τους σημειώσεις και άνετα βαμβακερά ρούχα (λεπτή μπλούζα με μακρύ μανίκι, φόρμα και κάλτσες). Απαραίτητα θα πρέπει να έχουν τα νύχια των χεριών κομμένα κοντά (για την εφαρμογή των δακτυλοπιέσεων που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της πρακτικής) και να αποφύγουν τη χρήση έντονων αρωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεωv 2610. 000867 & info@hathastudio.gr

You May Also Like

More From Author