Την Παρασκευή 04/12 στις 21.30 θα γίνει η προβολή της ταινίας του /Aki Kaurismaki “Lenigrand cowboys go America.”

Estimated read time 1 min read

Την Παρασκευή 04/12 στις 21.30 θα γίνει η προβολή της ταινίας του /Aki Kaurismaki “Lenigrand cowboys go America.” Η είσοδος είναι ελέυθερη και μετά την προβολή θα συνεχίσουμε μ ένα Rock n Roll party.! Οι Λένινγκραντ καουμπόις πάνε Αμέρικα από τη μια πλευρά είναι ένα road movie που παρακολουθεί την μουσική περιοδεία ενός αληθινού και εξωφρενικού συγκροτήματος ροκ. Από την άλλη είναι μια αυτοσχεδιαστική μυθοπλασία του φινλανδού Άκι Καουρισμάκι, μια ψύχραιμη σατιρική ματιά πάνω στη σημερινή ανθρώπινη τρέλα και στο γκροτέσκο της συμπεριφοράς των ανθρώπων και της ζωής μας.
Οι Λένινγκραντ καουμπόις είναι ένα φρικτό γκρουπ ρωσο-βλαχο-ροκ. Από την αρχή της ταινίας ο ιμπρεσάριος που τους δοκιμάζει αποφαίνεται τελεσίδικα «καμιά εμπορική προοπτική», αλλά εκείνοι πέρα από κάθε λογική αποφασίζουν να ξεκινήσουν για την Αμερική μαζί με τον απίστευτο μάνατζερ τους τον Βλαδιμίρ αλλά και τον Ιγκόρ τον ηλίθιο του χωριού και επίδοξο μέλος τους.Οι Λένινγκραντ καουμπόις διασχίζουν πραγματικά την Αμερική με μια σαραβαλιασμένη κάντιλακ…η όψη τους δεν περιγράφεται, το ίδιο και η μουσική τους.
Πρόσφατα ο Ουμπέρτο Έκο έγραψε την Ιστορία της Ασχήμιας, αυτή η ανάκτηση του άσχημου που επιχειρεί η τέχνη της εποχής μας ως έξέγερση, ως καταγγελία, ως κάθαρση αλλά πάνω απ’ όλα ως παιχνίδι ελευθερίας είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του Άκι Καουρισμάκι. Κάτω λοιπόν η τάξη, η επισημότητα, η οργανωμένη και ισορροπημένη έκφραση. Ελάτε λοιπόν λέει ο σκηνοθέτης να παίξουμε σαν αθώα και πονηρά παιδιά με ανθρώπους, με τόπους, με πολιτισμούς.
Ο Καουρισμάκι πολλαπλασιάζει την τρέλα, γιγαντώνει το κιτς και φτιάχνει ένα χαλαρό κομπολόι από σκηνές αναγγελόμενες με τίτλους όπως στον παλιό βουβό κινηματογράφο. Με στιλ μπουρλέσκ, γραμμικότητα σαν των κόμιξ, συχνά εικόνες με ψυχρή ομορφιά και με επίτηδες τεχνητά χρώματα σαν του Βέντερς ή του Τζάρμους μας δίνει όψεις της αυθεντικής, κοινότοπης και βαθιάς Αμερικής. Με μνήμες του rock n roll, αλλά και latin, αφέλεια, κινητικότητα και αμεσότητα η ταινία είναι σαν βέβηλο, κεφάτο, εφηβικό καλαμπούρι. Μ’ ένα έργο που εκτείνεται σε διάφορα κινηματογραφικά είδη από φίλμ νουάρ, rock μιουζικάλ αλλά και κωμικές road movies – όπως το cult Leningrad Cowboys Go America -, ο Άκι Καουρισμάκι / Aki Kaurismaki υποστηρίζει και υπερασπίζεται ένα είδος ιδιόμορφου ποιητικού ρεαλισμού.
Προσανατολισμένος πάντα προς τους απόκληρους και τους μη έχοντες μιας ευημερούσας κοινωνίας, μ’ ένα λιτό και συχνά απέριττο σκηνοθετικό ύφος, με εμφανείς τις επιρροές από το χολιγουντιανό μελόδραμα, με εικόνες γεμάτες μελαγχολία αλλά και ελπίδα, μ’ ένα ιδιόμορφο χιούμορ, το έργο του Άκι Καουρισμάκι είναι μοναδικό στο σύγχρονο τοπίο του κινηματογράφου. Μέσα σ’ ένα χώρο που κατακλύζεται από το θέαμα, τον κυνισμό, τις παραποιήσεις και τα ψεύδη των ειδικών εφέ, ο Φιλανδός δημιουργός στρέφει την κάμερα του προς το ανθρώπινο πρόσωπο για να δημιουργήσει εικόνες που ξεχειλίζουν από απλότητα, χιούμορ, συγκίνηση, ανθρωπισμό και αληθινά συναισθήματα.
Βαθιά ουμανιστικό, το σινεμά του Άκι Καουρισμάκι υμνεί με μινιμαλισμό, χιούμορ και νοσταλγία τις ανθρώπινες αξίες, ισορροπώντας εύστροφα ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα . Η ανεργία, η ανέχεια και η οικονομική κρίση ορίζουν τοις συνθήκες ζωής για τους ήρωες των ταινιών του Καουρισμάκι: όλοι καθημερινοί άνθρωποι, οι φτωχοί και αδύναμοι αυτού του κόσμου, οι οποίοι σε πείσμα των καιρών δεν εγκαταλείπουν ποτέ την ελπίδα

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours